Tibor vijfde én beste eerstejaars op WK

Onze vier debutanten deden het meer dan behoorlijk op het wereldkampioenschap veldrijden voor juniores in het Zwitserse Dübendorf. Onze Nederlander Tibor del Grosso finishte als beste eerstejaars op de vijfde plek.

Zowel Tibor del Grosso, Lorenzo Masciarelli als Matyas Kopecky zijn eerstejaars, maar dat weerhield Tibor er niet van uitstekend te starten en zijn karretje aan te haken in een kopgroep van vijf. Daar moest hij na verloop van tijd overboord. Lange tijd leek hij als vierde te finishen, uiteindelijk werd het dus plaats vijf. En daar was hij best tevreden mee.

“Ik denk dat ik alles goed heb gedaan. Ik zat er mooi bij in de start, alleen: de rest was gewoon sterker. Het was een redelijk eerlijk rondje, ik denk dus dat iedereen wel een beetje op zijn plek is terechtgekomen. Ik denk dat het podium er niet in zat, vandaag”, analyseerde Tibor eerlijk. “Al mag ik tevreden zijn met deze vijfde plek en met de vaststelling dat alle renners voor me tweedejaars zijn, met het oog op volgend jaar.”

Yorben Lauryssen (17de) en Lorenzo (19de) haalden net de top twintig. “Niet slecht, na een zwaar seizoen met een virus en een knieprobleem. De conditie komt terug en ik heb veel ervaring opgedaan voor volgend jaar”, aldus Lorenzo. Yorben – onze enige tweedejaars op dit WK – deed dus twee plekken beter: “Ik stond op de derde rij, en de start was ook niet super. Beetje per beetje kon ik mannen oprapen. Ik heb wel echt genoten van de beleving naar dit WK.”

Enkel Matyas baalde na afloop als een stekker. Zijn 27ste plek was niet op het niveau van zijn prestaties van de voorbije weken. “Ik had een hele slechte start en kwam daarna moeilijk in mijn ritme. Dat was ook mentaal lastig", vloekte onze Nederlandse Tsjech.

Uitslag WB juniores

1. Thibau Nys
2. Lennert Belmans op 31"
3. Emiel Verstrynge 38"
5. Tibor del Grosso (Ned) 1'08"
17. Yorben Lauryssen 2'28"
19. Lorenzo Masciarelli (Ita) 2'57"
27. Matyas Kopecky (Tsj) 4'07"

(foto’s Photopress.be)