Operatie moet knieperikelen Witse Meeussen oplossen

Witse Meeussen had zich zijn eerste winter als belofte anders voorgesteld. Al sinds september kampt ons jong talent met een pijnlijke rechterknie. Maandag is beslist dat een operatie noodzakelijk is. 2019-2020 wordt met andere woorden een rampsseizoen. "Dit is niet het meest plezante scenario. Anderzijds... De onzekerheid is wel weg. Vanaf nu kan ik vooruitkijken."

Het was half september dat Witse na een training irritatie aan de rechterknie voelde. "Een paar dagen later was mijn seizoensstart gepland, een C2-cross in het Britse Derby. Ik ging er toch van start en werd zelfs vijfde, zonder veel pijn. Ik had er dan ook goede hoop op dat het probleem zichzelf zou oplossen. Niet dus. De pijn stak steeds meer de kop op. Ik modderde aan en kon mijn gedachten verzetten door te focussen op de start van mijn opleiding L.O. & Bewegingswetenschappen aan de KUL."
 
Maar uiteindelijk kwam Witse toch in het kabinet van dokter Toon Claes in het AZ in Herentals terecht. "Hij raadde me aan om - in plaats van het iets kalmer aan te doen - eens een paar weken volledige rust te nemen. Wat ik ook heb gedaan. Toen ik daarna opnieuw begon op te bouwen, was dat vervelende gevoel echter nog steeds niet helemaal verdwenen. De scherpe pijn was weg, dat wel. Ook tijdens het fietsen verliep het vlot. Alleen bleef ik met een soort druk op de knie kampen tijdens het stappen."
 
"Eind november zou ik de competitie hervatten", vertelt Witse. "Maar omdat ik van bondscoach Sven Vanthourenhout een plekje kreeg in de selectie voor de Wereldbeker in Koksijde, startte ik een weekje eerder. Daarna volgde de DVV Trofee in Kortrijk. En sindsdien is de pijn jammer genoeg opnieuw erger geworden. De laatste dagen ook tijdens het fietsen. Daarom heb ik opnieuw laten onderzoeken. Op een echografie was meteen te zien dat de zwelling rond het kniegewricht was toegenomen. Er is ondertussen ook sprake van een ontsteking. En door die zwelling is ook de bloedsomloop niet meer ideaal, waardoor de zenuwen rond het kniegewricht ook steeds meer geïrriteerd geraken (frictiesyndroom)."
 
"Er werd nog geopperd om een inspuiting te geven en zo het seizoen uit te doen, maar op die manier wordt de oorzaak niet weggenomen", beseft Witse. "Ik wil dat het hele probleem zo snel mogelijk wordt opgelost en dan is een operatie de enige optie. Die staat vrijdag (morgen) op de agenda. Achteraf wacht me een lange revalidatie."
 
Hoe lang? Daar heeft Witse voorlopig geen antwoord op. "Ach, ik ben daar nu ook niet te veel op gefocust. Het zou niet slim zijn om nu al een datum voorop te stellen. Laat ons zeggen dat ik volgend voorjaar topfit mijn voorbereiding richting de zomer kan starten. Dat zou al geweldig zijn. Eén voordeel: ik heb straks tijd zat om te studeren. Natuurlijk is dit niet het ideale scenario. Maar ik weet nu wel wat er aan de hand is. Tot voor kort leefde ik in onzekerheid en dat is nog erger. Ik ben nog altijd maar 18, hé. Een verloren jaar is geen verloren carrière."
 
Van Callant-Doltcini en Pauwels Sauzen-Bingoal (op 1 januari 2020 maakt Witse de overstap) krijgt Witse uiteraard alle tijd om opnieuw helemaal te herstellen. 
 
Foto's: © Photopress