Doorstroming wordt het codewoord voor onze jongeren

Onze kersverse ploegleider Angelo De Clercq heeft zijn eerste stage met Lares - Doltcini achter de rug. Tijdens het vijfdaagse trainingskamp in de Ardennen legde hij uit dat de doorstroming naar de beloftekern een nog belangrijker aandachtspunt wordt voor onze jongeren.

Na vijf jaar afscheidnemend ploegleider Andre Tummeleer opvolgen, het is geen gemakkelijke taak die Angelo in de schoot geworpen kreeg. Toch deed hij het tijdens de vijf dagen La Roche met verve. Angelo greep meteen de leiding van de groep, fietste tijdens de wegtrainingen zelf mee en bracht samen met papa Mario tijdens de crosstrainingen onze jonge talenten verder de kneepjes van het vak bij.

Een nieuwe ploegleider, dat betekent ook nieuwe accenten. Bij Angelo is dit vooral een meer verregaande focus op de doorstroming van onze jeugdrenners naar moederploeg Marlux - Napoleon Games. “Dat moet uiteindelijk het doel zijn van een opleidingsclub. Doorstroming is nog belangrijker dan het aantal zeges aan het einde van de winter. De voorbije jaren is die doorstroming van goeie renners er toch iets te weinig geweest”, vertelde Angelo na een vergadering met zijn renners.

Gevolg is dat er voortaan iets meer aandacht naar de junioreskern gaat. “De overstap richting de beloften willen we verkleinen. Door een beter wegprogramma te rijden, willen we hen beter voorbereiden op wat volgt bij Marlux - Napoleon Games. We hebben dit seizoen ook een hele goeie junioreskern. De eerstejaars die overstappen van de nieuwelingen zijn toppers. De tweedejaars, die zijn nu een jaartje sterker en moeten ervoor zorgen dat ze niet weggeveegd worden door de eerstejaars.”

Het wegseizoen van Lares - Doltcini, dat werd gekruid met enkele mooie overwinningen, een grote stap vooruit voor enkele van onze renners, maar helaas ook ontsierd door enkele blessures. “De manier waarop Pim Ronhaar de Omloop van de Maasvallei won, die was indrukwekkend. Salvador Alvarado kwam de voorbije weken amper uit de top vijf. Ook Luke Verburg was sterk. Witse Meeussen won de klimkoers in Herbeumont, en dat doe je niet zomaar.”

“Maxim Dewulf en Yorben Lauryssen hebben dan weer een hele grote stap vooruit gezet. Maxim heeft iedereen verbaasd: vorig jaar kon hij nog geen koers maken, nu was hij er altijd bij en won hij de koers in Strijpen. Jammer genoeg waren er ook de blessures. Van Arno Debeir die opnieuw pech had, van Gerben Kuypers die lang out was door een sleutelbeenbreuk en van Arne Baers die meteen zijn enkel brak en nog altijd wat last heeft.”

We starten met zestien renners aan het nieuwe veldritseizoen: zeven juniores, zeven nieuwelingen, één aspirant en één eerstejaarsbelofte. Komende zaterdag en zondag staan de eerste regionale wedstrijden (zaterdag in Steenhuffel, zondag in Kessel) al op het programma. De eerste UCI-cross komt er pas een week later aan in Eeklo.

Foto's: Davy De Blieck